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GENERAL MANAGER
INVESTMENT MANAGEMENT DEPARTMENT
DIVISION OF FUNDS-1
SEBI/HO/IMD/IMD1/DF1/P/OW/2021/13006
June 21, 2021

iFast Financial India Private Limited
1, Ground Floor, Raheja Titatnium,
Western Express Highway,
Goregaon East, Mumbai - 400063

Dear Sir,

Sub: Request for interpretative letter under the Securities and Exchange Board of India
(Informal Guidance) Scheme, 2003 in connection with the Securities and Exchange Board
of India (Investment Advisers) Regulations, 2013 by iFAST Financial India Pvt Ltd

(“IFAST™)

1. This has reference to your letter dated February 01, 2021 and March 12, 2021 and
clarification email dated April 23, 2021, seeking an interpretative letter under the SEBI
(Informal Guidance) Scheme, 2003.

2. In your letters under reference, you have, inter-alia, stated that iFast Financial India Private
Limited is registered with SEBI as an Investment Adviser (“IA™) with Registration No.
INA000000763.

3. In view of the above, you have sought an interpretive letter under the SEBI (Informal
Guidance) Scheme, 2003 from SEBI on the following:

i. It is clear from Regulation 15(2) of the SEBI (Investment Advisers) Regulations, 2013
(hereinafter referred to as “IA Regulations™) that an Investment Adviser (“IA”) cannot
receive any consideration from any person other than the client, in respect of underlying
products or services for which advise is provided. It is clear from regulation 22A(1) of the 1A
Regulations that an Investment Adviser who provides investment advice to his client can
provide implementation services provided he does not earn anything directly or indirectly
from such implementation.

a) If an advisory client of A approaches the 1A to recommend any service which the IA is
not qualified to provide such as tax planning or overseas investments, can the 1A
recommend such a service to the client to the best of his knowledge and earn referral
fee (fully disclosed to client) from the entity whom he has referred to the client for
such service?
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b)  Since an IA who is also a Stock Broker is disallowed to charge any implementation fee,
he is thereby disallowed to charge brokerage in direct equities. However, to comply with
the requirements of the Indian Contract Act, 1882, any contract without consideration is
void and therefore a broker is required to charge brokerage on equities traded through
him. Can the brokerage be zero or nominal | paisa?

ii. As per provisions of regulation 6(m) of the 1A Regulations, In case a foreign citizen proposes
to undertake investment advisory services, whether the applicant has set up an office in India
and proposes to undertake investment advisory services through such office.

a) Is an NRI (Non Resident Indian) or Person of Indian Origin (P1O) required to apply
for the individual RIA license if he is providing advice to investors outside of India
who are keen to invest in India?

With respect to the above query and under regulation 6(m), does the term *foreign
citizen", include NRIs( Non Resident Indians) and PIOs (Person of Indian Origins)?
If yes, is an NRI or PIO required to apply for an individual RIA license if he wishes
to provide investment advisory services to foreign nationals and/or NRIs/PIOs, who
are keen to invest in India?

b) Can an NRI/PIO (meeting the educational, certification and experience criteria) join
a Corporate RIA as a person associated with Investment Advice without having
setting up an office in India to service his/her clients in India?

With respect to the above query and to elaborate: In case a foreign citizen i.e. an
NRI or a PIO, proposes to undertake investment advisory services and service
his/her clients in India, can he join a Corporate RIA as a Person Associated with
Investment Advice, instead of setting up an office in India and undertaking
investment advisory services through such office.

iii. As per Regulation 7(1) and 7(2), an individual investment adviser or a Principal Officer and
Person associated with Investment Advice (PAA) of a Non Individual Investment Adviser
has to have specified qualification, at all times. Further, as per clause 2 (iv) of the
‘Guidelines for Investment Advisers’ issued by SEBI in September 2020, existing individual
IAs above fifty years of age (as on September 30,2020) shall not be required to comply with
the qualification and experience requirements specified under regulation 7(1)(a) and 7(1)(b)
of the amended [A Regulations.
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a) Is an overseas degree related to finance sufficient to meet the educational criteria without

having to obtain the post-graduate diploma? For example, can B.Sc. degree in Banking &
Finance from the University of London be considered sufficient for meeting the
educational and qualification requirements under regulation 7(1)?

b) Is existing PAA above the age of 50 years be eligible to avail the exemption under clause
2(iv) of the ‘Guidelines for Investment Advisers’ issued by SEBI in September 20207

c) Can following courses be considered as valid Educational Qualification under Regulation
7(1):
e course from The Institute of Cost Accountants of India, formerly known
as ICWAI (Institute of Cost & Works Accountants of India)
e LLB or LLM (Bachelor’s in Law and Masters in Law)

4. Our Comments
The submissions made in your letter and email have been considered. Without necessarily
agreeing with your analysis, our response on the queries raised in your communications, are

as under:

4,

—_—

. In regards to query 3.i.a), the following is informed:
a) Regulation 2(1)(1) of the IA Regulations defines an investment advice as under:

“investment advice " means advice relating to investing in, purchasing, selling or otherwise
dealing in securities or investment products, and advice on investment portfolio containing
securities or investment products, whether written, oral or through any other means of
communication for the benefit of the client and shall include financial planning:

Regulation 2(1)(m) of the IA Regulations defines Investment Adviser as under:

“investment adviser” means any person, who for consideration, is engaged in the business of
providing investment advice to clients or other persons or group of persons and includes any
person who holds out himself as an investment adviser, by whatever name called;

Regulation 22A(1) of the IA Regulations provides as under:

Investment adviser may provide implementation services to the advisory clients in securities
market:

Provided that investment advisers shall ensure that no consideration including any
commission or referral fees, whether embedded or indirect or otherwise, by whatever name
called is received; directly or indirectly, at investment adviser's group or family level for the
said service, as the case maybe.
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b) Thus, in terms of the IA Regulations, an IA can undertake an activity of providing
investment advice for a consideration and the same cannot be construed to include any

referral fees as envisaged at query above.

Contmuatlon

4.2. In regards to query 3.i.b), it is informed that the provisions of Regulation 22A do not
envisage the charging of any implementation fees. It is clear that lawful consideration is
a necessary ingredient for a valid contract and should be something in which the law
attaches some value. The said requirements are being fulfilled in the current framework
and hence there is no requirement for [As to collect the nominal fees since this would be
squarely against the requirement of the IA Regulations.

4.3. In regards to query 3.ii.a), the following is informed:

a) As per the provisions of regulation 4(1) of the IA Regulations, “Any person who provides
investment advice exclusively to clients based out of India: Provided that persons
providing investment advice to Non-Resident Indian or Person of Indian Origin shall fall
within the purview of these regulations,”

b) Thus, persons including Non-Resident Indians / Persons of Indian Origin are not required
to seek registration under the 1A Regulations, if they provide investment advisory to
exclusively clients based out of India (excluding NRIs and PIOs).

¢) With regards to whether the term “foreign citizen” under Regulation 6(m), includes NRIs
and PIO, it may be noted that the term foreign citizen would include a PIO but may not
include an NRI. Moreover, a foreign citizen and an NRI would be required to apply for
an individual RIA registration and comply with the provisions of the IA Regulations if he
wishes to provide investment advisory services to any person based in India as per the
requirements of Regulation 6(m).

4.4. In regards to query 3.ii.b), it is informed that if any NRI or a PIO intends to offer
investment advisory to clients in India, registration under Regulation 3 of the 1A
Regulations, is mandatory. In case such NRI or PIO desires to join any non-individual
IA as a PAA, all clients on-boarded by such PAA shall be considered as clients of the
non-individual IA and not of such NRI or PIO. Also, the non-individual 1A will be
required to ensure that the advice provided to the clients is in compliance with the 1A
Regulations.

4.5. In regards to query 3.iii.a), the following is informed:

a) Regulation 7(1)(a) of the SEBI IA Regulations, 2013 provides as under:
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“An individual investment adviser or a principal officer of a non-individual
investment adviser registered as an investment adviser under these regulations, shall
have the following minimum qualification, at all times —

Contmuation

(a) A professional qualification or post-graduate degree or post graduate
diploma (minimum two years in duration) in finance, accountancy, business
management, commerce, economics, capital market, banking, insurance or

actuarial science from a university or an institution recognized by the
Central Government or any State Government or a recognised foreign
university or institution or association or a professional qualification by
completing a Post Graduate Program in the Securities Market (Investment
Advisory) from NISM of a duration not less than one year or a professional
qualification by obtaining a CFA Charter from the CFA Institute”

b) As per the aforesaid provisions, an applicant desirous of obtaining registration has to
satisfy the specified criteria for educational qualifications which includes
professional qualification or post graduate degree or a post graduate diploma (of
minimum 2 yrs duration) from Indian / foreign universities or a CFA charter from
the CFA Institute. Thus, a foreign graduate degree will not satisfy the specified
criteria for educational qualification since it does not fulfill the specified eligibility
criteria under the IA Regulations.

4.6. In regards to query 3.iii.b), the following is informed:

.

a) With respect to qualification and certificate requirements for IAs and persons
associated with investment advice, Regulation 7(1) of the IA Regulations, 2013
provides as under:

“(1) An individual investment adviser or a principal officer of a non-individual
investment adviser registered as an investment adviser under these regulations, shall
have the following minimum qualification, at all times -

(a) A professional qualification or post-graduate degree or post graduate diploma
(minimum two vears in duration) in finance, accountancy, business management,
commerce, economics, capital market, banking, insurance or actuarial science
from a university or an institution recognized by the Central Government
or any State Government or a recognised foreign university or institution
or association or a professional qualification by completing a Post Graduate
Program in the Securities Market (Investment Advisory) from NISM of a duration
not less than one year or a professional qualification by obtaining a CFA Charter
from the CFA Institute;
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(b) An experience of at least five years in activities relating to advice in financial
products or securities or fund or asset or portfolio management,

(c) Persons associated with investment advice shall meet the following minimum
qualifications, at all times -

(i) a professional qualification as provided in clause (a) of sub-regulation (1) of
regulation 7; and

(ii) an experience of at least two years in activities relating to advice in financial
products or securities or fund or asset or portfolio management:

Provided that investment advisers registered under these regulations as on the date of
commencement of these regulations shall ensure that the individual investment
adviser or principal officer of a non-individual investment adviser registered under
these regulations and persons associated with investment advice comply with such
qualification and experience requirements within three years.

Provided further that the requirements at clauses (a) and (b) shall not apply to such
existing individual investment advisers as may be specified by the Board.”

b) Further, clause 2(iv) of the SEBI Circular SEBI/HO/IMD/DF1/CIR/P/2020/182
dated September 23, 2020 provides as under:

“Regulation 7 of the amended 14 Regulations specifies the minimum qualification
and certification requirements for I[As. Further, in terms of second proviso of
regulation 7 (1), existing individual IAs above fifty years of age (as on September
30,2020) shall not be required to comply with the qualification and experience
requirements specified under Regulation 7(1)(a) and 7(1)(b) of the amended 14
Regulations. However, such IAs shall hold NISM accredited certifications and
comply with other conditions as specified under Regulation 7 (2) of the amended IA
Regulations at all times.”

c) Thus, as per the provisions of the IA Regulations read with Circular dated September
23, 2020, existing individual [As above fifty years of age (as on September 30, 2020)
are not required to comply with the qualification and experience requirements
specified under Regulations 7(1)(a) and 7(1)(b) of the IA Regulations, subject to
such IAs holding NISM accredited certifications and complying with other
conditions as specified under Regulation 7(2) of the IA Regulations at all times.
However, the aforesaid exemption is not applicable for PAA with non-individual
IAs.

4.7. In regards to query 3.iii.c), the following is informed:

As per Regulation 7(1)(a) of the IA Regulations, an applicant desirous of getting
registration as an [A is inter-alia, required to have a professional qualification or post
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graduate degree or a post graduate diploma (of minimum 2 yrs duration) finance,
accountancy, business management, commerce, economics, capital market, banking,
insurance  or  actuarial  science  from  recognized Indian /  foreign
universities/institution/association. Accordingly, it is informed as under:

a) A course from The Institute of Cost Accountants of India (ICMAI) formerly known
as ICWALI (Institute of Cost & Works Accountants of India) will be covered under the
professional qualification as specified under Regulation 7(1)(a) of the IA Regulations.

b) An educational qualification in law including LLB or LLM (Bachelor’s in Law and
Masters in Law) is not specified under Regulation 7(1)(a) of the IA Regulations as a
qualification.

5. This above position is based on the information furnished in your letters under reference.
Different facts or conditions might lead to different interpretation. Further, this letter does not
express decision of the Board on the questions referred.

6. You may note that the above views are expressed only with respect to the clarification sought
in your letters under reference with respect to the SEBI (Investment Advisers) Regulations,
2013 and do not affect the applicability of any other law and requirements of any other SEBI
Regulations, guidelines and circulars administered by SEBI or of the laws administered by
any other authority.

Yours faithfully,

Manaswml Mahl?mtra



